Видовищним оновленням стало "поліпшення мореплавних якостей", що гарантує можливість плавання при хвилях висотою майже п'ять футів.

Вибухові катери-дрони, один із найінноваційніших видів озброєння для протистояння російському Чорноморському флоту від України, стали ще серйознішою загрозою з часом.

Генерал Служби безпеки України (СБУ) повідомив, що ці системи пройшли серйозні оновлення під час війни і тепер "сильніші, ефективніші та смертельніші", ніж раніше.

"У 2024 році у нас абсолютно інші параметри дронів", - заявив генерал Іван Лукашевич, чия команда провела кілька операцій з дронами.

"Особливо порівняно з тими, які ми вперше випробовували в жовтні 2022 року для атаки російських військових кораблів у Севастопольській бухті. Ми усвідомили недоліки цих перших проектів, але виробник не міг їх передбачити, оскільки в той час у світі не було досвіду створення таких високотехнологічних дронів", - сказав він.

Популярні статті зараз

Екоінспекція Поліського округу стала майданчиком для діалогу у рамках  Всеукраїнської програми ментального здоров’я  Олени Зеленської

Дихати все важче: українці не зможуть працювати без цього документа

Загальна мобілізація та повістки: усі українці отримають електронний код, тепер не сховатися

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Показати ще

Першою модифікацією Sea Baby, яку представив Лукашевич, було збільшення розміру вибухової головки. За даними уряду України, дрони можуть перевозити важкий вибуховий заряд вагою майже 860 кг. Наступним помітним оновленням стало "поліпшення мореплавних якостей", що гарантує можливість плавання при хвилях висотою майже п'ять футів.

Третє поліпшення полягало в тому, що Sea Baby могли подолати вдвічі більшу відстань, ніж відстань між Одесою, портовим містом на південному узбережжі України, і Севастополем на південно-західному узбережжі Криму. Дальність дії дронів тепер становить понад 950 км, що дозволяє атакувати гораздо більше російських цілей.

Україна також "хотіла зробити їх багаторазовими, щоб вони були дешевше та ефективніше", сказав Лукашевич.

Крім фізичного модернізації своїх дронів Sea Baby, СБУ також використовує кілька майданчиків для виробництва та випробувань дронів. Постійно відбуваються передислокації, навіть проводяться спецоперації з різних командних пунктів в різних районах - все це для того, щоб випередити росіян.