Імпорт сільськогосподарської продукції з Росії до Польщі перевищив рівень 2021 року, досягнувши 117 мільйонів доларів. Імпорт зернових та олійних рослин зросла більше ніж вдвічі.

Про це повідомляє розслідування "Української правди". Зазначається, що обсяги імпорту масла майже не змінилися, тоді як шроти та їх залишки імпортуються у значно менших кількостях. Їх імпорт з 25 мільйонів доларів у 2021 році зменшився на 1 мільйон доларів у 2023 році.

"Схожа ситуація склалася і в торгівлі поляків з Білоруссю. Імпорт зернових, олійних та шротів поступово зростав як у 2022 році, так і в 2023 році. Загалом Польща минулого року виплатила білорусам 55 мільйонів доларів за придбану сільськогосподарську продукцію. Важливо, що серед цих товарів був рапсовий шрот, тобто залишки переробки рапсу, який використовується у кормах для домашніх тварин. З вересня 2023 року Польща заборонила ввіз цієї продукції з України під тиском протестуючих, але продовжила імпортувати його з сусідньої Білорусі. Більше того, обсяги зросли після введення ембарго: у жовтні-грудні поляки придбали у Білорусі рапсового шрота на 7,7 мільйона доларів", – зазначено в матеріалі.

У той же час відзначається, що обсяги імпорту в Польщу з Росії та Білорусі суттєво менше, ніж з України. Так, минулого року Україна постачила в Польщу сільськогосподарської продукції на 1,3 мільярда доларів, тоді як з Росії та Білорусі сусідня країна імпортувала продукції на 117 мільйонів доларів і 55 мільйонів доларів відповідно.

"Однак торгові дані свідчать, що доки польські протестуючі блокують український кордон, затримуючи гуманітарні та військові вантажі, на білоруському кордоні відбувається безбар'єрна вільна торгівля російською сільськогосподарською продукцією, а обсяги її на другий рік війни ще й зростають. Just business", – додали журналісти.

Популярні статті зараз

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

Микола Томенко назвав Ківалова символом "правової держави" та "доброчесної судової влади" в Україні

Дихати все важче: українці не зможуть працювати без цього документа

"Рабочий на шахте, на стройке": звезда Instagram Анастасия Покрищук матерится не по-детски

Показати ще