Напередодні зими в Україні потенційний вплив російських ракетних ударів на енергетичну інфраструктуру країни залишається серйозною проблемою. Віктор Куртєв, генеральний директор групи компаній «Метрополія» та директор енергетичних програм КШДУ, проливає світло на готовність енергосистеми України та проблеми, з якими вона стикається.

Відповідну публікацію оприлюднили на сайті «informator»

Атомна енергія.

Атомні електростанції України мають встановлену потужність 13850 МВт і мають 15 атомних енергоблоків. Проте Запорізька АЕС (6000 МВт, 6 енергоблоків) з 4 березня 2022 року перебуває під окупацією.

В даний час на підконтрольній території перебувають в експлуатації 8 із 9 атомних енергоблоків загальною потужністю 7705 МВт. Потенційні побоювання виникають щодо якості ремонту, оскільки корупція та борги перед підрядниками створюють ризик збільшення кількості аварій цієї зими.

Популярні статті зараз

Суддя-рейдер Артур Ємельянов пов'язаний із ФСБ хоче повернути Януковичу контроль над судами: як із цим пов'язаний суддя з мільйонами Денис Мандичев

Геннадій Вацак: любитель московських попів придбав найдорожчу автівку під час війни

Блогери виклали роботу ППО у Києві: засвітилася дружина наркобариги Інна Воронова та навіть Ксенія Мішина

Світ попрощався із заслуженим працівником культури України з Книги рекордів Гіннеса: його роботи прикрашають Київ

Показати ще

Гідроелектростанція.

Окупація та подальше руйнування Каховської ГЕС (335 МВт) вплинули на виробництво електроенергії. Зниження рівня водойм у ПАТ «Укргідроенерго» посилює побоювання.

Незважаючи на технічну готовність Дніпровського та Дністровського каскадів до зими, існують проблеми через скорочення аварійних резервів та потенційного дефіциту.

Виробництво вугілля та газу.

Численні теплові електростанції на окупованих територіях та пошкодження деяких із них на контрольованих територіях створюють проблеми.

Запаси вугілля на складах ТЕС становлять 1,2 мільйона тонн за дефіциту 600 тисяч тонн. Потенційний зимовий дефіцит 1,5 мільйона тонн може змусити деякі енергоблоки перейти на газ, що буде економічно недоцільним.

Газ. Фото: скрин YouTube-видео

Запаси газу 16 мільярдів кубометрів забезпечують сприятливу ситуацію, а збільшення видобутку газу дає шанс не покладатися на імпортний газ цієї зими.

Відновлювана генерація.

Зайнятість 2/3 вітряних електростанцій (ВЕС) та 500 МВт сонячних електростанцій (СЕС) впливає на потужність відновлюваних джерел енергії.

На підконтрольній території продовжують працювати близько 5500 МВт СЕС та 543 МВт ВЕС. Стохастичний характер відновлюваної енергії із залежністю від погодних умов створює проблеми, незважаючи на потенційні піки 2500 МВт в оптимальні дні.

Загальна оцінка.

Очікувана загальна потужність атомної, гідроенергетики, вугілля, газу та відновлюваних джерел енергії становить близько 7850 МВт, що наголошує на потенційних проблемах із задоволенням потреб у енергії в зимовий період.

Негативні приклади неорганізованості, боргів та проблем з якістю ремонту можуть призвести до збільшення кількості відмов відремонтованих агрегатів.

Перспективи наголошують на необхідності ретельного управління та стратегічного планування для навігації із зимового енергетичного ландшафту в Україні.

Нагадаємо, десятикратні пенсії: хто і як може казково збагатиться

Раніше «Акценти» повідомляли, «Нафтогаз» терміново застеріг українців: від боргів очі стануть квадратними.

Як повідомляли «Акценти», історична подія: в Україні ввели в обіг нові гроші