У жовтні українські аграрії закупили значно меншу кількість аміачної селітри – всього 62 000 тонн, порівняно із звичайною щомісячною закупівлею, що перевищує 100 000 тонн. Таке помітне зниження попиту, як повідомляє «agroreview», пояснюється різними факторами, що впливають на ринок азотних добрив:

Низька активність фермерів.

На ринку спостерігалася низька активність фермерів: було отримано близько 60 заявок на невеликий тендер від агрохолдингу. Попри достатні партії добрив, цінова конкуренція виявила надлишок добрив над ринком.

Експорт та попит до ЄС.

Відсутність експорту, особливо низький попит сільськогосподарських виробників у Європейському Союзі, сприяли загальному зниженню закупівель. На ситуацію вплинула і зростання конкуренції з боку імпорту, а не європейських виробників.

Популярні статті зараз

"Щедрість за рахунок громади": мер Львова Садовий виділив мільйони на комфорт своїх колег, куди пішли гроші

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

Просідання цін: традиційний український борщ стає дешевшим

"Рабочий на шахте, на стройке": звезда Instagram Анастасия Покрищук матерится не по-детски

Показати ще

Виробництво та складування.

Два заводи, що діють, виробили 75 000 тонн аміачної селітри, але значна частина (34 000 тонн) надійшла на склади зберігання. У цей період заводи зазвичай виробляють азотні добрива на весну, що призводить до накопичення продукції на складах.

Торгівельна діяльність.

Багато вироблені азотні добрива купили торговцями, навіть тими, які мали оборотного капіталу. Це ще більше сприяло надлишкам на складах.

Найнижчі ціни на газ.

Відносно низькі ціни на газ в Україні, порівняно з сусідніми країнами, дозволили заводам продовжувати роботу, незважаючи на відсутність зворотних викупів. Однак ця ситуація може виявитися нестійкою у довгостроковій перспективі.

Перспективи та потенційна криза.

Поточна динаміка ринку викликає побоювання з приводу кризи, що насувається. Заводські ресурси виснажуються, а ринок щосили намагається поглинути надлишки продукції. Потенційні зупинки можуть статися, коли склади досягнуть повної потужності або фінансові ресурси будуть вичерпані, особливо з урахуванням нещодавнього зростання цін на газ.

Станом на 1 грудня, якщо заводи зупинять виробництво, добрив буде достатньо для задоволення двох третин потреб ринку. Затримка попиту може спричинити значне підвищення цін на добрива до 1 лютого, що позначиться як на виробниках, так і на фермерах галузі.

Нагадаємо, це дуже прикро: чому українців позбавлять субсидій перед опалювальним сезоном

Раніше «Акценти» повідомляли, опалення вдвічі дешевше: українцям випав унікальний шанс

Як повідомляли «Акценти», пенсія у 10 тисяч гривень: хто отримує і що для цього потрібно