У міру розвитку ситуації з українськими біженцями у різних європейських країнах політика та стимули, що їх пропонують, сильно різняться. Європейська комісія запропонувала продовжити тимчасовий захист для громадян України, насамперед жінок та дітей, до 2025 року, визнаючи постійні проблеми, з якими вони стикаються при поверненні на Батьківщину через війну.

Про це пише «enovosty»

У Швейцарії уряд розробив стратегію заохочення українських біженців до повернення додому, пропонуючи фінансові стимули від 1000 до 4000 швейцарських франків на людину. Ті, хто повертається раніше, отримують вищі виплати, що відображає бажання прискорити процес репатріації.

У Новій Зеландії українським біженцям було запропоновано можливість залишитися на постійній основі, визнаючи гуманітарний вплив тривалої війни на їхнє життя.

"Багато хто шукав безпеки тут, у Новій Зеландії, ніколи б не сподівалися залишитися тут надовго, але через те, що війна триває, у нас є гуманітарне зобов'язання забезпечити їм визначеність", - цитує Bloomberg міністра імміграції Нової Зеландії Ендрю Літтла.

Популярні статті зараз

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Сильний удар по українцям: влада готує несподіваний "сюрприз"

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Показати ще

І навпаки, Польща оголосила про скорочення допомоги українцям у 2024 році, включаючи зміни до вимог до місця проживання, дозволів на роботу та доступу до соціальних послуг.

Німеччина розглядає присутність українських біженців як можливість вирішити проблему нестачі робочої сили та сприяти майбутньому економічному співробітництву між двома країнами. Канцлер Олаф Шольц заохочує інтеграцію українських біженців до робочої сили, навіть якщо вони зрештою повернуться до України, оскільки вони можуть стати цінними мостами для майбутньої співпраці.

"Скористайтеся цим величезним потенціалом. Інтегруйте українців, які тут із нами, у свої компанії. Навіть якщо жінки та чоловіки повернуться до України після війни, вони стануть цінним активом для своїх компаній. Тому що тоді вони утворюють "людські мости" з країною, яка, будучи кандидатом на членство в ЄС, має величезний економічний потенціал", - цитує "Інтерфакс-Україна" Шольца.

Біженці: скрін з відео

Естонія, яка пропонувала українським біженцям безкоштовні мовні курси, зіткнулася з труднощами у фінансуванні, що ускладнює пошук доступних курсів.

Великобританія запровадила суворіші правила щодо житла для біженців, ризикуючи залишитися без даху над головою для тисяч людей, оскільки було введено 28-денний період переселення.

У Румунії набудуть чинності нові правила житлових та продовольчих субсидій, орієнтовані на осіб, які знаходять роботу, та на тих, у кого діти відвідують школу.

"Українці повертаються додому з переосмисленням та смиренністю. Понад 5,5 млн українців, які виїхали після початку війни у ​​лютому 2022 року, повернулися додому — і не лише у великі міста, наприклад Київ чи Дніпро, а й у невеликі містечка біля фронту", – пише The New York Times.

Якоб Кіркегор, експерт з торгівлі, економіки та бізнесу брюссельського відділення Німецького фонду Маршалла, висловив серйозні сумніви щодо того, що Європейський Союз змусить українських біженців повернутися, доки війна в Україні триває. Він вважає, що буде розроблено альтернативні механізми, які забезпечують постійний захист українців у ЄС доти, доки Україна повністю не відновить суверенітет над усіма своїми територіями, включаючи Донбас та Крим.

Кіркегор наголошує на політичній недоцільності того, щоб уряди ЄС змушували українських біженців повертатися в країну, яка все ще перебуває у стані війни, повторюючи настрої політичних лідерів як у ЄС, так і в НАТО, які визнають неминучий характер конфлікту.

"Вийдуть інші механізми, щоб зберегти українців тут до кінця війни, і я маю на увазі відновлення повного суверенітету України над усіма частинами своєї території. Включно з Донбасом і Кримом. Поки цього не станеться, уряди ЄС та комісія знаходитимуть способи продовжувати захист. На мою думку, було б абсолютно політично немислимо, щоб уряди ЄС змусили українських біженців повернутися до України, яка все ще воює", – зазначив Кіркегаард.

Нагадаємо, надбавки та доплати до пенсії з 1 листопада: що зміниться для українців

Раніше «Акценти» повідомляли, у списку навіть жінки: кого мобілізують уже з дня на день

Як повідомляли «Акценти», потяг пішов, запасів уже не зробити? Раптом подорожчала картопля