Україна планує запустити систему розумної мобілізації, яка дозволить громадянам обирати бажану спеціальність для військової служби. Подробиці цієї ініціативи в інтерв'ю РБК-Україна поділився віце-прем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Очікується, що пілотну програму буде запущено протягом наступних місяця або двох.

В рамках цієї системи у людей буде можливість вибрати кращу військову спеціалізацію, яка може включати такі посади, як оператори дронів, сапери, водії та інші. Вони також можуть вибрати конкретний підрозділ або роту, в якій хочуть служити, наприклад, ударних дронів.

"Ми запускатимемо пілот на операторів дронів, і ця людина вибирає, що вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов'язання, які в тебе є ризики, як ти навчатимешся", - пояснив міністр.

Кандидати зможуть дізнатися про обов'язки, ризики та навчання, пов'язані з обраною ними спеціалізацією. Якщо громадянин подасть заяву та успішно пройде прийом на роботу та тестування, його буде призначено на посаду, на яку мобілізовано.

Метою цієї системи є покращення комунікації між державою та громадянами України, сприяння прозорості, справедливості та дотримання встановлених правил. Це дозволяє людям мати право голосу під час своєї військової служби та забезпечує більш високий ступінь мотивації та впевненості у обраній ними ролі.

Популярні статті зараз

У Тиві рванула ТЕЦ: місто без опалення у сильні морози

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Показати ще

мобілізація в Україні, ТЦК, воєнкоми

"Тому що є люди, які, можливо, хочуть бути штурмовиками або обіймати інші посади. Але вони хочуть розуміти: мною керує професійна людина, коли я буду в окопі, наді мною буде дрон, поряд буде броньована техніка, мій керівник дбатиме про моє життя і в нього точна якісна ситуаційна поінформованість, для нього моє життя - це найголовніше і він про нього піклуватиметься, і маю довіру до цього керівника", - пояснив Федоров.

Михайло Федоров наголосив, що це може бути перша пілотна програма та перший крок до реалізації «розумної мобілізації». Цей підхід спрямований на те, щоб дати громадянам упевненість у тому, що під час служби в армії їх очолюватимуть професіонали та отримуватимуть підтримку за допомогою передової ситуаційної обізнаності та технологій.

Очікується, що пілотна програма також спростить процес набору персоналу, дозволяючи людям проходити онлайн-тести, отримувати рекомендації від рекрутерів та спеціальну підготовку перед відправкою на поле бою. Цей підхід спрямований на створення іншої якості мотивації та покращення загального досвіду для тих, хто вирішив служити в армії.

Нагадаємо, пенсії підвищать двічі: коли чекати на "золочення"

Раніше «Акценти» повідомляли, залізуть у кишеню кожного: звичайний народ змусять сплачувати новий податок

Як повідомляли «Акценти», це вже занадто: доступний і корисний продукт перетвориться на екзотичну розкіш